Neix l’Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central

Membres de la Junta Directiva de l’Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central | Foto: Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central.

L’ entitat va constituir-se el passat 13 de març amb la finalitat de donar veu i vot als professionals del sector de les Arts Visuals del territori central del país.

Per fer front als reptes del moment actual i per buscar aliances i posar llum a diverses problemàtiques que el sector de les arts pateix un grup d’artistes de la Catalunya Central van decidir constituir l’Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central per “crear una entitat que ens representés en diversos aspectes”, explica Roser Oduber, de la Junta Directiva de l’entitat, que afegeix que el col·lectiu d’artistes “arrossega, com molts d’altres, algunes mancances en l’àmbit cultural, educatiu, jurídic i econòmic”.

Després de diverses reunions i l’elaboració dels estatuts de l’entitat, finalment, el passat 13 de març de 2021 es va crear l’Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central.

La finalitat de l’associació és la de defensar la consideració dels i les artistes visuals com a professionals i treballar per la millora de les seves condicions laborals, socials i culturals. Promoure la utilitat social de la cultura, de l’art contemporani i de l’educació artística. Ser un interlocutor del col·lectiu artístic davant les administracions públiques i privades per garantir la seva representativitat en el sector artístic territorial i nacional. Vetllar per la consolidació de l’estatut professional de l’artista i per una professionalització justa.

Altres funcions que desenvoluparà l’Associació seran les de “treballar amb altres xarxes i col·lectius artístics, així com implementar espais públics d’exhibició i producció al territori, amb una dotació econòmica adient”, segons han informat des de la Junta Directiva. També “tenir cura perquè els espais dedicats a l’art contemporani, siguin dirigits i gestionats per professionals de recorregut i nivell, sempre sota els paràmetres de les bones pràctiques. I fomentar la creació de nous espais privats, així com ajudes als existents que generen un entorn professional per als i les artistes”.

A part de tots els punts esmentats abans, les principals activitats que l’entitat durà a terme són les següents: donar serveis als associats/des, promoure exposicions dels associats/des i promoure accions col·lectives i individuals.

La Junta Directiva de l’entitat ha quedat constituïda per Roser Oduber Muntañola, com a presidenta; Lourdes Fisa i Marina Berdalet Andrés, com a vicepresidentes; Tamara Hernández Ledesma, com a secretària; Irene Vendrell Oduber, com a tresorera i Alèxia Lleonart Pujol, Rosa Solano, Eva Cardona i Marc Sellarés com a vocals.

Els canals de contacte amb l’associació són el el correu:
artistesvisuals.cc@gmail.com i el seu web.

Laura Basagaña

LLAVOR CULTURAL