‘Mantra del record’: un mosaic artístic que retrata 1000 dies de presó amb 1000 dibuixos

Mosaic ‘Mantra del record’ de l’artista Quim Moya | Foto cedida per l’artista.

L’artista Quim Moya (Barcelona, 1975) fa evident el seu rebuig contra la presó dels líders independentistes catalans a “Mantra del record”, un gran mosaic conformat per retrats de cada un dels empresonats, elaborats amb diferents tècniques de dibuix i que no ha deixat de fer ni publicar a diari al compte d’instagram @mantradelrecord des del 3 de novembre de 2017.

L’artista Quim Moya va començar la iniciativa per canalitzar “les sensacions difícils després que els líders independentistes entressin a la presó”. Valora l’acció com un “moment íntim de connectar-me amb ells i enviar-los la meva energia i suport”.
D’aquí a 12 dies, arribarà als 1000 dibuixos, i amb una sensació “d’esgotament interior i amb el sentiment de deixar-los una mica sols”. Però considera que “amb el Mantra del Record s’ha generat una peça, quasi en un format documental, que es poden sentir els 1000 dies de presó i la cruesa del pas del temps. I com sempre la vida et dona l’oportunitat de començar i acabar. I aquest projecte toca acabar-lo en aquest moment. He dibuixat en mil estats diferents, com els estats de cada pres en el dia a dia de la
presó. Als dibuixos hi ha les emocions no contingudes per ells i elles i el que representen, n’he fet algun plorant, però també d’altres orgullós i content”.

L’artista Quim Moya retrata amb dibuixos 1000 dies de presó | Foto cedida per l’artista.

La implicació emocional en aquest projecte ha portat a l’artista a un treball personal, de recerca en els camins de la foscor. Quim Moya, dibuixant cada dia des d’un record als presos, ha viatjat a les parts menys lluminoses de la condició humana, sumada a projectes sobre les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Manresa, o actualment sobre els camps de concentració i extermini per la seva commemoració.

Detall del mosaic ‘Mantra del record’ de Quim Moya | Foto cedida per l’artista.

El Mantra del Record pot visitar-se digitalment a Instagram i Facebook i també s’ha anat exposant en diferents espais i sales d’art, destacant el Centre d’Art de Vic (AcVic), el Casino de Manresa o la seu de l’editorial Comanegra de Barcelona. Aquesta peça és adquirida en el fons del Museu d’Història de Catalunya.

Llavor Cultural

Llavor Cultural

Fes el teu comentari