
Literatura i Natura es donen la mà: Fira del Llibre de Muntanya Vic-Collsacabra
Xavier Serrahima passeja per La Setmana del Llibre en Català i assisteix a la presentació de la Fira del Llibre de Muntanya Vic-Collsacabra, que tindrà lloc de l’11 al 13 de novembre, al recinte firal El Sucre de Vic. Natura i Literatura, per aprofundir en dos mons que es retroalimenten. Benjamí Donigà, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic; Joan Callejón, tinent d’alcalde de l’Esquirol; i Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, són els encarregats de presentar-nos aquest esdeveniment refrescant.
D’entrada, resulta un xic sorprenent que la presentació tan directament relacionada amb l’excursionisme i amb el món natural com és la de la Fira del Llibre de Muntanya Vic-Collsacabra es faci a Barcelona, un lloc on la natura és limitada i engabiada i on la major excursió que es pot fer és a la Serra de Collserola, tan plena de gent que sembla una nova Rambla. És clar que, no ens hauria d’estranyar gens, si tenim en compte que la capital del principat es va postular com a candidata a uns Jocs Olímpics… d’hivern.
Segurament, seria més desitjable que Catalunya fos un xic més descentralitzada, ja que tindríem un país molt més equilibrat, i que les presentacions es distribuïssin al llarg de tota la nostra terra, però és d’igual manera evident que és difícil d’imaginar un lloc més adient per parlar de natura, de muntanyes i, sobretot, de llibres que l’imprescindible escenari de La Setmana, una de les majors celebracions de casa nostra; una d’aquestes que, de no existir, caldria inventar: qualsevol llibre, qualsevol autor, qualsevol lector s’hi sent, aquí, com a casa; s’hi respira cultura, diàleg i comunicació.
A més, amb la calor que hi fa, avui —és preferible defugir els termòmetres, no fos cas que ens en penedíssim; no sé si el temps s’ha aturat, però l’estiu, segur que sí— res millor que traslladar-nos, encara que sigui amb el pensament, a Osona, en ple novembre, on l’agradable frescor ben segur que ens convidarà a passejar i a llegir.
Inicia la presentació Benjamí Donigà, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, afirmant que la seva serà una intervenció molt breu, atès que el protagonista de la presentació no ha d’ésser ell, sinó la Fira. Indica que aquest any tindrà lloc el cap de setmana de l’11 al 13 de novembre, al recinte firal El Sucre de Vic, amb dues àrees diferenciades, la de l’esquí, que inclourà empreses relacionades amb aquest esport, i la del llibre de muntanya. Creu que hi ha, encara, molt de camí per recórrer, un camí que cal que facin junts el sector públic i el privat, ja que és com més es pot avançar. Anuncia que comptaran amb la presència d’un dels alpinistes més coneguts, Hervé Barmasse. Acaba destacant la importància de la segona edició del premi literari sobre la muntanya.
Al seu torn, Joan Callejón, tinent d’alcalde de l’Esquirol, comenta que es recupera la presència de Rupit, Pruit i Tavartet, la qual cosa permet una molt més àmplia promoció i difusió de les activitats del Collsacabra; entre elles, la cursa d’orientació que tindrà lloc el 5 de novembre, la marató de muntanya, una projecció de fotografies antigues i moltes altres. També tenen la intenció de presentar llibres i de projectar pel·lícules. Com a novetat, assenyala la incorporació d’un sector tan important com la dels campers, la creació d’un clust d’esport i del campionat escalada.
Clou l’acte Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, mostrant la seva satisfacció pel fet que els ajuntament de Vic i de l’Esquirol hagin triat La Setmana del Llibre en Català per presentar els seus actes. Considera que, tant per als editors, com per als autors, com per als lectors, com més fires hi hagi al llarg del territori, millor, i que l’AELC esta molt i molt contenta de participar en una fira com aquesta, que inclou tant llibres directament especialitzats en llibres de muntanya com d’altres, de tot tipus de gènere, on la muntanya o l’excursionisme hi tenen un protagonisme important.
Enllesteix la seva intervenció afirmant que l’existència de fires d’aquesta mena demostren que el llibre en català té ganes d’arribar a tothom i a tot arreu, i comentant que trobant-se tan a prop de Barcelona com es troba —Vic, a una hora en cotxe; a una hora i mitja, el Cabrerès— seria ben trist no assistir-hi.
La calor, ja asfixiant a primera hora, ha seguit augmentant, fins a convertir l’escenari número 2 de La Setmana en una mena d’hivernacle, però en marxar, amb les imatges de la natura més feréstega i acollidora encara ben presents, ni ens n’adonem: només ens cal entretancar un xic les parpelles, abstreure’ns, respirar una mica a fons, i sentir-nos, de ple en ple, al bell mig dels cims i les muntanyes del nostre bell país; el lloc on, com han descobert des de fa tants anys els més dotats i sensibles poetes, que més acosta l’ésser humà a la completitud, a veure’s, de veritat, com és.
Guardar
Guardar
Guardar
Guardar
Guardar

Xavier Serrahima
Escriptor.
Fes el teu comentari
Cancel·la les respostes
Fes el teu comentari
Amb el suport de:
