
La defensa dels drets de la dona i la lluita antimasclista són els temes centrals de la 14a edició del Festival de Cultura Raval(s)
Diversos espais del Raval acolliran la nova edició d’aquest festival de cultura, que se celebra de l’11 al 13 de novembre, durant el qual s’oferiran més de 45 activitats gratuïtes fruit del treball comunitari de més de 120 entitats, col·lectius, associacions, comerciants, centres educatius i veïnat del barri.
El Festival va sorgir d’un projecte anomenat “Les primaveres del Raval”, que es va idear el 2002 en el si de la Comissió Cultural de la Fundació Tot Raval, amb una col·laboració molt activa per part del CCCB i el Sindicato. La primera edició de Raval(S) es va realitzar l’octubre de 2003, en la qual es va presentar el projecte al barri, realitzant una sèrie d’itineraris.
La 14a edició del Festival de Cultura Raval(s) se centrarà en la diversitat de gènere i la igualtat i oferirà múltiples activitats artístiques, socials i educatives, totes elles gratuïtes. Aquest festival biennal aprofundeix en un eix temàtic comú (la lluita conta la violència masclista i la defensa de la diversitat) i uneix art, processos creatius i la defensa dels drets de la dona.
El procés de treball conjunt fa que siguin els i les mateixes participants (a títol individual o representant a alguna entitat) qui decideixen com serà la programació i que es generin activitats entre petites i grans entitats del barri; artistes i centres educatius; associacions de joves i de gent gran, entre d’altres.
Dona i diversitat, eixos del festival
Entre les més de 40 activitats programades (cada una d’elles organitzada per més d’una entitat), destaquen, entre altres, les proposades per un conjunt d’entitats, equipaments, col·lectius, associacions i equips de recerca sota el lema Raval, dones i diversitat de gènere, que inclouen diversos itineraris, exposicions i xerrades; un Vermut homenatge a les dones grans del barri, que reivindicarà el seu paper com a figura imprescindible (i molt sovint invisibilitzada) en l’evolució, cura i dinamització del Raval; la Jornada viquipedista a la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu, on es on crearan i/o enriquiran les entrades d’aquesta enciclopèdia lliure relacionades amb el Raval des d’una mirada de gènere; i l’activitat Filant històries de dones, durant la qual es recolliran històries de dones del barri a través de teles, fils i objectes i es crearà un tapís que expliqui les seves experiències i reivindicacions. I a l’Ateneu del Raval es realitzaran un conjunt d’exposicions relacionades amb el lema del festival.
El festival també acollirà diversos espais informatius d’entitats que treballen amb dones i diversos col·lectius: Taula de Dones del Raval “Raval Dona”, Àmbit Prevenció, Fundació SURT, Assoc. de Dones Marroquines a Catalunya, PIAD Ciutat Vella, entre altres.
La música també estarà molt present durant el festival, amb actuacions als Jardins de Sant Pau del Camp i a la Plaça dels Àngels, que abarcaran múltiples estils, que aniran des del Rap, el Hip Hop, el Jazz, el Soul i la música brasilera fins el cant coral, entre d’altres, i en les quals tindran una destacada participació diferents formacions de joves, adults i infants del barri. I de manera especial, el festival també acollirà el 10è aniversari de la Raval’s Band, nascuda al barri. La dansa i la cultura popular tindran el seu escenari a la Plaça Joan Amades.
El Festival Ravals(S) uneix art i comunitat: és un gran procés comunitari desenvolupat al llarg de l’any, en el qual s’impliquen més de 120 entitats, col·lectius, equipaments culturals, associacions, centres educatius, artistes i veïnat del barri amb la intenció de generar i construir una programació sociocultural i festiva que permeti mostrar les moltes facetes d’un territori tan divers i dinàmic com el Raval.
La programació també inclou diverses exposicions, tallers infantils, teatre de l’oprimit, xerrades i jornades sobre el poliamor, el transvestisme i la diversitat afectiva, així com visites guiades a alguns dels seus grans equipaments. Enguany, els itineraris històrics i culturals estan marcats també per una mirada feminista, abordant temàtiques com el paper de les dones en la transformació del barri, l’inici del feminisme obrer o les violències masclistes al carrer, entre altres.
La gran festa de Raval(s) culminarà amb una multitudinària Cercavila Popular en la qual participaran els gegants, gegantons, cap grossos, bestiari, percussió, bandes i graelles del barri, i amb una Ballada de swing per l’Arnau! per reinvidicar la recuperació de l’emblemàtic espai del teatre del Paral·lel.
Tot, pensat per a per a que tothom pugui gaudir d’un Festival singular, fet per la gent del barri.
Aquí podeu fer un cop d’ull al programa d’activitats complet del Festival Raval(s)! Tingueu en compte que si voleu fer una reserva per a activitats concretes, ho haureu de fer abans del dia 9 de novembre trucant a la Fundació Tot Raval.