Jaume Coll guanya el 16è Premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia

El poeta Jaume Coll i Mariné (Muntanyola, 1989) ha guanyat el 16è Premi Jordi Domènech amb la traducció del llibre Memorial, de la poeta anglesa Alice Oswald. El premi està dotat amb sis mil euros i la publicació del llibre guanyador a la col·lecció Jardins de Samarcanda que coediten Cafè Central i Eumo editorial.

Jaume Coll i Mariné | Foto: Universitat de Vic.

El jurat del setzè Premi «Jordi Domènech» de Traducció de Poesia, reunit (telemàticament) el dia 29 d’abril de 2020, i format per les senyores Marta Pera, Corina Oproae, Dolors Udina, Odile Arqué, i els senyors Joan Sellent, Joaquim Sala-Sanahuja i Víctor Sunyol (que actuava de secretari), va atorgar per unanimitat el Premi al projecte presentat per Jaume Coll i Mariné sobre el poemari Memorial de la poeta anglesa Alice Oswald (Reading, 1966).

Els guanyadors dels darrers anys han estat: Marta Pera Cucurull, amb Mestre de disfresses, de Charles Simic (2014); Corina Oproae, amb La meva pàtria A4, d’Ana Blandiana; Meritxell Cucurella-Jorba, amb Clínica de l’abandó, d’Alda Merini (2016); Jordi Mas i López amb Tres veus lligades a Minase, de Sôgi, Shôhaku i Sôcho (2017); Joanna Bielak amb Instant, de Wislawa Szymborska (2018); i Núria Busquet, amb El Colós, de Sylvia Plath (2019).

Mariné ha publicat els llibres de poemes Quanta aigua clara als ulls de la veïna (Edicions de 1984, 2014) i Un arbre molt alt (Edicions 62, 2018; premi Ausiàs March de Gandia i premi Josep Maria Llompart – Cavall Verd). Forma part del consell de redacció de la revista Reduccions i de La Lectora, i és baixista i contrabaixista del grup Obeses. Actualment treballa en l’escriptura d’una tesi doctoral sobre Segimon Serrallonga.

El llibre Memorial, de la poeta anglesa Alice Oswald,  parteix de dos elements centrals de la Ilíada: els magnífics símils homèrics i, com «una mena de cementiri oral», les biografies breus dels soldats que hi van morint. Oswald porta el seu poema al centre de l’esperit i l’atmosfera del text homèric, tot despullant-lo de la narrativa i tornant-lo al món de la poesia oral. El resultat n’és un poema llarg i fragmentari d’una força i plasticitat enormes. Memorial va sortir publicat el 2011 i rebé els premis Warwick Prize for Writing i Corneliu M. Popescu Prize for European Poetry.

Llavor Cultural

Llavor Cultural

Fes el teu comentari