Ioga per donar la benvinguda a la tardor!

Els canvis d’estació són interessants per entomar les transformacions internes i externes. La tardor és una època de contrastos, de tonalitats bellíssimes que ens preparen per al recolliment i la introspecció dels mesos més freds de l’any, quan arribi l’hivern. L’equinocci de tardor és un espai i un temps per a regenerar-se, per a renovar decisions i projectes, i una època de transició que ens acompanya a reflexionar, a meditar i a gaudir -si es pot, encara una miqueta més- de les lectures vespertines. Hem demanat a quatre professors de ioga que ens parlin de la seva postura preferida per donar la benvinguda a la tardor. Aquí en teniu el resultat!

La professora de ioga Claudia Rodríguez escull la postura de la pinça oer donar la benvinguda a la tardor | Foto: Claupremayoga.

La professora de ioga Claudia Rodríguez escull la postura de la pinça per donar la benvinguda a la tardor | Foto: Claupremayoga.

PASCHIMOTTANASANA O LA POSTURA DE LA PINÇA

“Si penso en la tardor, penso en un temps de calma i recolliment després de les anades i vingudes de l’estiu”, ens diu la instructora de ioga argentina Claudia Rodríguez. “Em sento molt identificada amb la postura de Paschimottanasana, perquè a través de l’extensió del cos cap endavant fem una flexió cap endins i portem la mirada cap al nostre interior. És una postura de total introspecció que demana quietud i observació. La tardor ens convida a reconciliar-nos amb les parts fosques del nostre ésser -que potser no hem acabat d’entendre- i fa que aflorin els bloquejos emocionals”, apunta. “La tardor també és per a mi una època de recol·lecció, on recollim els fruits que hem sembrat mesos anteriors. L’analogia amb la verema i amb la celebració del moment present també és molt oportuna en aquesta època”. La postura de la pinça, Paschimottanasana “convida al recolliment, a l’observació i a una reconnexió interior, que ens serà molt profitosa”. A partir de la pròpia observació, més endavant podrem identificar els punts que volem modificar de les nostres accions i pensaments. “Aquesta postura també fa que tot el pes del nostre cos es flexioni cap endavant, fent massatge als òrgans interns”, afegeix la instructora ClauPremaYoga.

ARDHA MATSYENDRASANA O LA MITJA TORSIÓ

L’inici de la tardor és una època ideal per treballar la immunitat. Canvia la temperatura, comencen els refredats i el sistema immunitari necessita estar fort. “El ioga, a més de fer-nos disminuir les tensions corporals, ens ajudarà a estimular determinats òrgans i glàndules que necessitem tenir sans i correctament actius. M’agrada treballar amb la postura de la mitja torsió, Ardha Matsyendrasana, que tonifica el fetge, la melsa i els intestins a partir d’una suau contracció. Aquesta asana, a més, allibera les articulacions i enforteix els músculs de l’esquena contibuint a fer-nos adoptar una bona postura de la columna vertebral. Ens ajudarà a minimitzar els mals d’esquena i a allargar la columna. És una postura, val a dir-ho, que pot fer tothom i que convindrà que fem simètricament per allargar el coll i les dues bandes de l’esquena”, explica el professor de ioga i terapeuta Roger Masdeu del centre Ram Das.

Roger Masdeu tria la postura d'Arha Matsyendrasana per preparar el cos per a la tardor | Foto: Ram Das.

Roger Masdeu tria la postura d’Ardha Matsyendrasana per preparar el cos per a la tardor | Foto: Ram Das.

USTRASANA O LA POSTURA DEL CAMELL

La professora de ioga Jana Casares també ens proposa una postura que servirà per enfortir la nostra immunitat. Es tracta d’Ustrasana o la postura del camell, que servirà per estimular la glàndula timus. “Aquesta glàndula és l’encarregada d’eliminar patògens del cos i regula moltes funcions del nostre sistema immunitari. Està situada sota l’estèrnum i damunt del cor. Se l’anomena -també-  glàndula de la felicitat, ja que com més contents ens sentim augmenta de mida i actua millor sense atrofiar-se”.

Jana Casares escull Ustrasana per celebrar l'equinocci de tardor | Foto: Jana Casares Ioga.

Jana Casares escull Ustrasana per celebrar la entrada a la tardor | Foto: Balbina Sardà.

Aquesta asana serveix per estirar l’abdomen, els músculs de les costelles i, també, les cuixes. “Ustrasana potenciarà una obertura de les clavícules i servirà per guanyar espai a les espatlles. Pot ajudar les persones que pateixen ciàtica, perquè la inflamació del nervi ciàtic passa pel maluc i baixa per la part posterior de la cama, però s’ha de practicar sota supervisió d’un instructor de ioga i la poden portar a terme, per descomptat, els practicants de ioga avançats”.

MATSYASANA O LA POSTURA DEL PEIX

Nina Adams ha triat la postura de Matsyasana per fer una bona entrada a la tardor | Foto: Nina Yoga.

Nina Adams ha triat la postura de Matsyasana per fer una bona entrada a la tardor | Foto: Nina Yoga.

“La tardor és una època molt bona per a l’autoanàlisi. Sempre en podem fer -naturalment- però mentre que l’estiu ens convida a ‘viure cap enfora’ i a estar contínuament rodejats de gent i molt actius la tardor ens permet més moments -segurament- d’introspecció”. Nina Adams, instructora de ioga, ens proposa la postura de Matsyasana per donar la benvinguda a la tardor. “És una postura invertida, perquè el cor queda per sobre del cap i això fa que oxigenem la sang que rega el cervell. Aquesta asana, a més, contribueix a flexibilitzar i millorar l’obertura de les espatlles i ajuda a enfortir els músculs de l’esquena superior. També ens obliga a mirar de prop les nostres emocions actuals i no defugir allò que estem vivint”, explica.

 

 

 

 

 

 

 

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Editora de Llavor Cultural.

Fes el teu comentari