Ichi-go Ichi-e: dualitats, moments únics, bellesa de clarobscurs

L’artista Eva Soto reflexiona sobre la memòria, la infantesa i la identitat amb aquesta obra que es pot veure al centre CACis-El Forn de la Calç de Calders (Bages) fins al 15 de desembre.

El Forn de la Calç de Calders acull fins aquest proper 15 de desembre l’exposició de títol japonès “Ichi-go Ichi-e”, expressió que traduïda al català remet al concepte zen de resistència, valoració de la saviesa i la crida a l’admiració de la bellesa única de cada moment irrepetible en la seva dualitat de reptes i obstacles. Hi participen els artistes Eva Soto, Heidi de la Paz, Joan R. Reig i Elisabet Salat, amb pintures, art tèxtil i xilografia japonesa, inspirats en textos de l’escriptora Sílvia Amigó i la seva obra “Respirar per la ferida”. Ha comissariat l’exposició Alba Garriga.

Imagineu-vos que sou als boscos de Kyoto. Els bambús són alts, la verdor us ennuega. La bellesa us penetra pels ulls i respireu per tots els porus de la pell un benestar profund. Us beveu un te calent. Aleneu la tardor, una de les estacions nipones més vistoses i l’eufòria del vermell de les fulles dels momiji contrasta amb el verd dels bambús i el gris elegant i enigmàtic dels jardins zen. Però Japó no és només la bellesa serena de Kyoto. Parpellejeu i ja us heu traslladat al brogit multitàctil de Tokyo, on les llums sintètiques dels milers de pantalles de plasma recobreixen els carrers amb anuncis publicitaris de telèfons mòbils i marques de pintallavis. Les músiques, les gents, l’activitat desbordant us atribolen el cervell i el cos. Sou a Japó. La dualitat. Els contrastos i les contradiccions. Les aparences que enganyen. El tot i el res, quan es donen la mà. L’error i l’encert. L’error com a camí per arribar a l’encert. El concepte zen de ichi-go ichi-e, el gaudi de cada moment irrepetible amb consciència, desig, avidesa i serenitat, amb les contradiccions i aprenentatges que això comporta. Amb les ferides i amb els èxits, amb les derrotes i les belles estones de calma. Amb l’amor i amb l’art.

Els artistes que participen en l’exposició. D’esquerra a dreta: Heidi de la Paz (xilografia japonesa); Joan RReig (pintura); la comissària Alba Garriga; la directora del CACis-El Forn de la Calç Roser Oduber; l’artista tèxtil Eva Soto i la pintora Elisabet Salat | Foto: Irene Vendrell/ CACiS-El Forn de la Calç.

Eva Soto, Elisabet Salat, Joan RReig i Heidi de la Paz dialoguen a través de la pintura, l’art tèxtil i la xilografia japonesa amb el concepte de dualitat que ens transmet Japó i el concepte zen Ichi-go ichi-e.

Si Japó és és modernitat i tradicionalitat, caos i serenitat, brogit i silenci, les relacions humanes també poden assimilar-se a aquests canvis, dualitats i transformacions. Els quatre artistes participants en l’exposició reflexionen sobre les relacions socials i íntimes, inspirats en una selecció de textos del llibre Respirar per la ferida de l’escriptora Sílvia Amigó, que la comissària Alba Garriga ha seleccionat.

Així ha nascut l’exposició Ichi-go ichi-e, que es pot veure al centre CACiS-El Forn de la Calç de Calders fins al 15 de desembre.

Els Llaços i Nusos d’Eva Soto

Obra de l’artista Eva Soto | Foto: Laura Basagaña.

L’artista Eva Soto explica que partint del text de Sílvia Amigó es va imaginar un arbre on les arrels eren la memòria i a cada branca hi havia una paraula. Totes les paraules acabaven configurant la identitat. Aquell arbre tenia forma de cervell i dalt de l’arbre hi havia un nus vermell que simbolitzava el cor, la passió, el motor. El cervell, la memòria, la infantesa o l’oblit configuren aquests motius duals que han impulsat Soto a reflexionar sobre malalties com l’Alzheimer, les llacunes memorístiques, el pas del temps o la infantesa.

Joan RReig i els clarobscurs

Obra de l’artista Joan RReig | Foto: Laura Basagaña.

Si mirem els quadres de Joan RReig la vigorositat de l’empremta contrasta amb el silenci del blanc. La bellesa del blanc pot ser, també, un enigma i un entrecreuament de múltiples possibilitats. La pintura de Reig és salvatge i elegant, la foscor d’un drac metafòric sembla que tregui el cap d’entre el llenç esquitxat de blanc. Pluja metafòrica i clarobscurs. Llums i ombres de reconstruir cada ferida. La llum existeix, perquè hi ha foscor.

Misteri-Secret, de la mà d’Elisabet Salat

Obra de l’artista Elisabet Salat, exposada a CACis-El Forn de la Calç | Foto: Laura Basagaña.

En l’obra exposada d’Elisabet Salat hi destaca la juxtaposició de materials, en forma de collage. Paraules caçades al vol: raro, amagatall en una dansa de blaus, maragdes i grisos melancòlics que es fusionen amb el magenta viu i el negre de la paraula impresa, o de la tinta del mot manuscrit. Interpretar el quadre és endinsar-nos en aquells secrets no dits, en els misteris que a cadascú li toca resoldre amb serenor, escrupulositat i amor. Construcció i destrucció. Aigua i set, desert i arbre. Les paraules clau a partir de les quals beu l’obra d’Elisabet Salat són misteri i secret.

La llavor dels somnis i la imaginació de Heidi de la Paz

L’artista Heidi de la Paz durant la inauguració de l’exposició “Ichi-go ichi-e” al CACiS- Forn de la Calç de Calders | Foto: L.B.

Heidi de la Paz ens acara amb una sèrie de xilografies japoneses que simbolitzen els processos creatius de somiar i imaginar. Hi veiem insectes d’ales multicolor i llavors, o pedres precioses, que poden brotar i fer créixer realitats insospitades. Parteix de la teoria del color de Goethe i proposa una reflexió visual amb “els primers colors que es manifesten entre la llum i la foscor”, que serien el blau -el més proper a la fosca, després del negre- i groc -el més proper a la llum, després del blanc- segons la teoria goethiana. Del diàleg entre puresa i impuresa n’emergeixen la resta de colors, en un dansa d’harmonies -i inharmonies-.

Xilografies de l’artista Heidi de la Paz | Foto: L.B.

La bellesa sincera i acollidora del centre CACiS acull un diàleg fecund d’art i reflexió.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Editora de Llavor Cultural.

Fes el teu comentari