Homenatge a Benet Rossell, l’artista murri

Dimecres 21 de setembre, a un mes exacte de la seva mort, va tenir lloc un homenatge a Benet Rossell a l’Horiginal, que estava ple de gom a gom per demostrar l’estima que els amics i poetes tenen envers aquest artista polifacètic a qui la bonhomia natural i un punt de murrieria havia convertit en un personatge entranyable i necessari.

Benet Rossell.

Benet Rossell | Foto d’arxiu.

A l’Horiginal, Benet Rossell ja hi té reservada una taula, com la tenen Francesc Garriga i Carles Hac Mor, poetes a qui les joves generacions reivindiquen i estimen.

L’acte va començar puntualment a les vuit, mitja hora abans de l’habitual i va durar unes dues hores. Ferran Garcia, responsable de les activitats de poètiques del local, va donar la benvinguda i, a continuació, Antoni Clapés, que va conduir l’acte en nom de Cafè Central, i Víctor Sunyol van recordar que Benet ja feia part d’aquest col·lectiu des del moment de la seva creació.

Eugència Balcells homenatjant Benet Rossell a l'Horiginal | Foto: Ferran Garcia.

Eugènia Balcells homenatjant Benet Rossell a l’Horiginal | Foto: Ferran Garcia.

La primera intervenció va ser la de l’artista Eugènia Balcells, que va fer una acció consistent a llegir una sèrie d’aforismes poètics que ella va adreçar a en Benet, publicats en un número de L’avioneta (revista mítica de les avantguardes). Juan Antonio Masoliver va llegir un poema inèdit en què evocava la seva amistat amb Benet i Lluís Maristany, i un estremidor text sobre la proximitat de la mort. Encabat es van anar succeint les altres 23 intervencions, en forma de records personals (Carles Andreu, Joaquim Sala-Sanahuja, David Ymbernon, Dolors Udina —que va llegir un text d’Isabel Núñez, evocador de l’exposició de Benet al Macba—, Joaquim Pibernat, Lis Costa —un esplèndid text oníric—, i Javier Caballero), lectura de textos o poemes de Benet (Eduard Carmona, Matthew Tree, Catalina Girona, David Caño i Víctor Sunyol), textos escrits per a l’ocasió (Joan Vigó, Carles Sanuy, Sònia Hernández, Josep R. Bach, Tomàs Arias, Andreu Subirats —unes sextines plenes d’ironia), l’acció (Vicenç Altaió, Eduard Escoffet, Toni Moreno) o els videopoemes (Aleix Gallardet, Adolf Alcañiz).

Xavier Boira va amenitzar l'homenatge a Benet Rossell amb garrotins | Foto: F. G.

Xavier Boira va amenitzar l’homenatge a Benet Rossell amb garrotins | Foto: F. G.

La vetllada va acabar amb una cantada de garrotins, a càrrec de Xavier Boira, que va fer entusiasmar el públic.

Una jornada intensa, plena de poesia i d’amistat, en què la figura de Benet Rossell va ser homenatjada d’una forma que, ben segur, a ell li hauria agradat: coral i décontractée.

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Miquel Marfull

Miquel Marfull

Escriptor.

Fes el teu comentari