
Els beneficis del ioga durant l’embaràs
La pràctica d’esport durant l’embaràs és beneficiosa sempre i quan s’adapti als canvis que pateix el cos durant el procés de gestació. El ioga s’adapta a les particularitats que el cos viu (augment de la pressió sanguínia, retenció de líquids, distensió de lligaments i pressió a la zona lumbar) a través de la tipologia del ioga prenatal. És ioga, sí, però es focalitza en una sèrie d’exercicis i respiracions que ajuden a alleugerir els canvis físics i psicològics que experimenta el cos de la dona. La professora de ioga prenatal Lídia Canadell, de Mamayoga, ens guia a través del tàndem ioga i transformació.

El ioga i la meditació ajuden a la preparació dels canvis que viu el cos durant l’època de gestació | Foto: Unsplash.
L’embaràs és l’inici d´una aventura vital i única que ens porta cap a la maternitat. El ioga pot convertir-se en un aliat quasi perfecte per acompanyar-nos en tot aquest camí.
Durant l’embaràs tot el nostre cos es revoluciona, es transforma a nivell físic, mental i energètic. Vivim nou mesos durant els quals el cos s’omple de creativitat i energia vital. I algunes de les dolències més comunes com són el cansament o l’esgotament -molt naturals, d’altra banda- es poden evitar o minimitzar amb la pràctica meditativa i de ioga suau.
És cert que una mala alimentació i les emocions contigudes afavoreixen aquests estats de tensió i cansament. Tot i que un ús incorrecte del nostre cos, també i…molt.
El ioga com a eina per afrontar el canvi
Quan el nostre cos està equilibrat i funciona harmònicament amb l’energia vital de què disposem, l’esquelet manté el cos, els músculs ens mouen correctament i al nostre sistema nerviós no li cal estressar-se. La vida moderna afavoreix les males postures i els músculs es dediquen a suportar-les i compensar-les, derivant-se en fatiga.
És evident que nodrir una nova vida dins nostre pugui resultar esgotador. La pràctica de ioga té un efecte increïble sobre el nostre nivell d’energia. A mesura que la postura és més equilibrada, millora la circulació de la sang, respirem millor. Aleshores el nostre cos es relaxa, s’harmonitza, els ànims milloren i tot això es trasmet cap al nadó.
El treball d’asanes (postures) que es realitza durant les sessions de ioga s´adapta perfectament a aquesta etapa de gestació. La pràctica del ioga ens prepara, també, a nivell físic i mental per al part i la maternitat. Es deixen de banda els exercicis repetitius i molt dinàmics i la pràctica vira cap a un ioga restauratiu, centrat en el treball de les àrees corporals que pateixen més canvis. D’aquesta manera, s’opta per asanes que contribueixen a buscar els següents objectius:
- Bellugar, flexibilitzar i relaxar la zona pèlvica pel part.
- Allargar, girar, torsionar la columna vertebral per estimular tot el sistema nerviós i reeducar postura.
- Estirar i allargar la columna i la musculatura per crear espais interns que el nadó oprimeix a través del seu creixement.
- Mobilitzar la caixa toràcica per a poder respirar millor.
- Enfortir braços, canells i esquena, entrenant-nos per al postpart i l’alletament matern.
- Arrelar peus i cames per donar solidesa a la nostra corporeïtat.
- Aprofitar al màxim la capacitat pulmonar.
- Aprendre a suavitzar tensions gràcies a pranayames (tècniques respiració guiades) i minimitzar les angoixes i pors que puguin emergir.
És només una pràctica física?
L´embaràs i sobretot el part requereixen un alt nivell de connexió, escolta interior i per això el ioga incideix en el treball de la intuïció -a través de les meditacions i cants de mantres- i no es focalitza tant en la capacitat racional de la persona, durant la pràctica. El ioga prepara el cos i la ment per aquesta escolta interior, ensenyant-nos a crear espais entre els nostres pensaments i afrontant la muntanya russa hormonal que vivim. Mirant de cara però amb respecte l’afloració de sentiments ocults i contribuint a fer que entomem les angoixes, les pors al dolor i les incerteses de la maternitat a través de les respiracions i amb la màxima serenitat possible.