
El regal de la literatura il·lustrada
La literatura il·lustrada és un regal per als sentits i un bon incentiu per als petits lectors. N’hi ha però, també, per adults, faltaria més! Perquè, les arts plàstiques i les paraules no estan renyides. Ans al contrari, fan un tàndem exquisit. Per als pares i mares, o tiets i tietes, que encara no sàpiguen què regalar aquests dies, aquí teniu una bona guia amb edats i editorials per acostar la literatura als petits i per fer-se un autoregal en el cas dels llibres per adults. Bones festes i bones lectures!

Detall del llibre ‘I et despertes’, il·lustrat per Joana Santamans amb text de Nina Da Lua. | Foto: Editorial Comanegra.
Primers lectors
Una bona manera de treballar les emocions i educar els nens i nenes familiaritzant-los amb els diferents estats d’ànims i sentiments pels quals passaran al llarg de la vida és la lectura de contes. El món de les emocions dóna per molt! Diríem que l’art de la literatura (i l’art en general) es capbussa en aquesta matèria, intentant copsar-ne els diferents matisos a partir de les realitats diverses que ens envolten.
Un dels molts llibres que s’endinsa en aquest camí emocional i que trobareu a les llibreries i a les postades de les biblioteques és El buit (Barbara Fiore Editora, 2015), amb text i il·lustracions d’Anna Llenas. L’hem triat perquè -a més de les precioses il·lustracions que inclou- intenta explicar als més menuts què és això de la resiliència i els ajuda a identificar sentiments com la buidor, la pèrdua o la tristesa. I explicar aquests sentiments amb bellesa i senzillesa no és gens fàcil.
Lectors de 4 anys en amunt

‘Respira’, un llibre que explica als nens com desempallegar-se de l’angoixa, amb il·lustracions i text de Inês Castel-Branco | Foto: Fragmenta Editorial.
Seguint amb la veta de les emocions, aquí teniu una recomanació per a lectors de 4 anys en amunt. L’escriptora Tina Vallès em va recomanar aquest llibre fa temps: un conte que mira d’ensenyar als més petits a fer front als nervis i a l’angoixa a partir de la respiració. Es tracta de Respira (Fragmenta Editorial, 2015), llibre que forma part de la nova col·lecció Petit Fragmenta i que està escrit i il·lustrat per Inês Castel-Branco. La mateixa autora ens explica com va néixer la idea de fer aquest llibre: “Respira va néixer en diàleg amb els meus fills, a partir del que m’explicaven que feien al matí a l’escola, abans de començar a treballar, i del que exploràvem a casa també a la nit, abans d’anar a dormir. Va néixer de la meva experiència amb el ioga i el taixí, i també com a mare que, sovint, no sap què fer perquè els seus fills es tranquil·litzin i connectin amb aquella espurna interior que els permet meravellar-se, fer-se preguntes, sentir-se agraïts, indagar en el misteri de la vida”.

Pàgines interiors del conte ‘Respira’ d’Inês Castel-Branco, publicat a la col·lecció Petit Fragmenta de Fragmenta Editorial | Foto: Fragmenta Editorial.
Castel-Branco afegeix que transmetre calma als fills i ensenyar-los a dominar els nervis no és un camí planer. “Avui dia tenim nens molt moguts, distrets per les coses que passen al seu voltant, a qui els costa concentrar-se, passar estones serenes i entretenir-se amb coses senzilles. Per això és cada dia més necessari anar contracorrent i proposar-los tornar a descobrir la natura, el cos, l’aire que respirem. L’estrés de la vida actual, la competitivitat que hi ha sovint a les escoles, etc., els genera molts cops angoixa: viuen amb por del futur, del que passarà, i descontents sovint amb el passat, amb una baixa autoestima. Quan els ensenyem a respirar conscientment, a posar nom i a dominar les seves emocions, els estem ajudant a viure l’ara i aquí en plenitut, al ritme de l’aire que entra i que surt. I quan son capaços de viure així en el present, les pors se’n van i la serenor s’instal·la”.
Lectors de 6 a 8 anys

El conte “La Lola se’n va a l’Àfrica” és una oda a la imaginació | Il·lustració i text d’Anne Villeneuve.
L’editorial BiraBiro publica traduït al català el conte La Lola se’n va a l’Àfrica, escrit i il·lustrat per la canadenca Anne Villeneuve. Es tracta d’una història d’aventures amb un punt de fantasia que descobreix als més menuts les delícies de la imaginació, poderosa i gratificant.
Lectors de 8 anys en amunt

‘La màquina del temps’ de Meritxell Martí (escriptora) i Xavier Salomó (il·lustrador) | Foto: Editorial Cruïlla/ en edició francesa amb Ed. Sarbacanne.
L’editorial Cruïlla ha publicat enguany La màquina del temps, del tàndem creatiu format per l’escriptora Meritxell Martí i l’il·lustrador Xavier Salomó.
Segons expliquen els mateixos autors de l’obra: “El temps s’ha tornat boig! L’Estel i el Pol pugen a la màquina del temps per cercar els intrusos anacrònics amagats a cada època. El joc consisteix a ajudar-los, comparant la imatge de l’esquerra amb la de la dreta seguint el principi, com en L’illa de les 160 diferències, del joc de les 7 diferències”.
Val a dir que dels mateixos autors hi ha una sèrie de contes interessants que tracten l’educació emocional i els valors, protagonitzada per en Toni i la Tina –dos conills que ajuden a la descoberta i gestió emocional dels més petits-. Aquesta col·lecció la publica Castellnou i, tot i que no és una novetat, val molt la pena.
El meravellament per la natura i les petites descobertes de la il·lustradora Joana Santamans i l’escriptora Nina da Lua

Joana Santamans il·lustra el llibre ‘I et despertes mentre les papallones filen’, publicat per l’editorial Comanegra | Foto: Editorial Comanegra.
Les il·lustracions de Joana Santamans acompanyen la història de màgia i descoberta que Nina da Lua escriu. Un refugi de bellesa, imaginatiu i ple de sorpreses, que encisa a petits i grans, publicat per l’editorial Comanegra.
Lectors de 9 anys en amunt
Un nen que fuig de la guerra. Una illa. El sentiment de la nostàlgia i l’enyorament dels pares. La fantasia. Tots aquests detalls conformen el relat L’illa de les cartes perdudes, dirigit a lectors de 9 anys. Una història entendridora escrita per Oriol Canosa i il·lustrada per Mercè López que Babulinka Books publica.
Una altra recomanació que us fem, tot i que s’escapa de les novetats, és la lectura de Catherine (Blackie Books, 2014) del Premi Nobel de Literatura Patrick Modiano, amb il·lustracions delicioses de Sempé i la traducció al català d’Isabel Obiols. Fantasia i tendresa indispensables, per a qualsevol de nosaltres.
Lectors adults
L’homenatge de Paula Bonet a François Truffaut
L’admiració de Paula Bonet cap a l’art cinèfil de Truffaut es fa palesa en aquest àlbum il·lustrat que és tot un homenatge al cineasta de la nouvelle vague. Dins de 813 TRUFFAUT hi trobarem picades d’ullet a les obsessions del cineasta i una anàlisi de les relacions triangulars, tema que va abordar extensament a través de la seva filmografia que es concentra en els relleus inhòspids i divertits de la il·lusió amorosa. L’ha publicat La Galera dins la col·lecció Bridge. El títol que Bonet ha triat té a veure amb la novel·la Arsenio Lupin 813 de Maurice Leblanc, obra de capçalera de Truffaut “que intentava fer sortir metafòricament en els seus films”, documenta la il·lustradora Paula Bonet, autora d’aquest magnífic llibre.
Una novel·la gràfica dedicada al filòsof i escriptor Francesc Pujols
Atrevir-se a novel·lar gràficament la història i obra del filòsof Francesc Pujols amb un toc de fantasia és tot un repte. I Toni Benages i Sebastià Roig se n’han sortit amb nota, en una edició esplèndida a cavall de la ficció històrica i els misteris sobrenaturals que no deixarà indiferents als lectors. Els publica l’Editorial Les Males Herbes. Si voleu palpar com era la Catalunya de principis del segle XX a ritme de còmic i amb certes pinzellades fantàstiques, on no hi faltaran personatges pintorescos com ara els artistes de l’època, poetes com J.V. Foix, i també marcians i bruixes, feu el favor d’endinsar-vos en les pàgines de les extraordinàries aventures de Francesc Pujols. No us en penedireu!
Esperem que aquests dies de festivitats us asseieu, en algun moment, a la vostra butaca preferida a degustar un bon llibre (o diversos!). Que passeu unes bones festes!
Guardar
Fes el teu comentari
Cancel·la les respostes
Fes el teu comentari
Amb el suport de:
