15 anys de Llibres Artesans

Hem visitat l’atelier de Llibres Artesans, a Santpedor, a la comarca del Bages. Ens ha rebut el seu fundador, Ferran Cerdans, acompanyat de l’artista Eva Elias, que fa un parell d’anys s’ha sumat a fer tàndem creatiu amb el Ferran. El projecte de Llibres Artesans porta 15 anys en marxa i es compon de diferents branques, que desgranarem tot seguit: els llibres que el Ferran escriu i enquaderna, les sondes de paper, les aquarel·les de l’Eva Elias que s’agermanen amb els textos del Ferran i el fanzine ‘Un mar degota’ que coordina en Ferran.

Les Sondes de paper són llibres d’art col·lectiu que viatgen d’artista en artista | Foto: Llibres Artesans.

És un dia fred d’hivern, a les acaballes de l’any 2017. Enfilem els carrers empedrats de Santpedor i truquem a la porta de Llibres Artesans, un projecte que Ferran Cerdans va emprendre fa 15 anys i que engloba l’escriptura, la cal·ligrafia, l’enquadernació artesanal de llibres i la descoberta i xarxa d’artistes emergents i consolidats que el projecte de Llibres Artesans va unint, i que es troba al voltant del llibre com a objecte artístic. En aquest temps d’ebooks, rapidesa, voracitat i de virtualitats impertèrrites, val la pena reivindicar la feina dels artistes que se surten de la norma: caminant al voral de les modes i fent la feina amb humilitat i picant molta pedra.

¿Com neix Llibres Artesans? ¿Què porta el seu creador, Ferran Cerdans, a fer néixer una iniciativa així? La passió del Ferran pels llibres de paper, per l’art, per la poesia i la cal·ligrafia encenen l’espurna del projecte. Després de connectar amb l’art de la cal·ligrafia i escriure microtextos, poemes i altres textos experimentals i traslladar-los al paper amb meticulositat, cura i ordre, després d’aprendre a enquadernar i a relligar els llibres de forma manual, en Ferran va decidir fer néixer un projecte que va a cavall de l’art i la literatura. El va batejar amb el nom de Llibres Artesans, la seva raó de ser d’un projecte que es dedicaria a publicar obres pròpies escrites i enquadernades a mà. ¿Una provocació en els temps de vivim avui? ¿Una picada d’ullet nostàlgica al passat? ¿Una reivindicació dels nostres orígens? Tot això és Llibres Artesans. Tot i això, a en Ferran li agrada dir que els Llibres Artesans són “els llibres del futur”, perquè són els que perduraran i els que guarden un valor especial.

‘Gira-sol nocturn’, poemari manuscrit de Ferran Cerdans Serra (setembre de 2016- Cobertes obra original Eva Elias, publicat per Llibres Artesans)| Foto: Llibres Artesans.

“Cada llibre està molt pensat. Primer ve la idea, el text, la planificació del contingut; tot seguit, penso en el llibre com a objecte artístic: el gramatge del paper, la portada -que sol fer-se en col·laboració amb artistes plàstics com ara l’aquarel·lista Eva Elias-. Després vindrà la cal·ligrafia del text i l’enquadernació a mà. El procés és lent”, ens comenta el Ferran.

L’escriptor i editor Ferran Cerdans i l’artista plàstica Eva Elias | Foto: L.B.

Sembrant l’amor per la lletra i el paper en diverses fires d’art i literatura

Fullam de tardor / Fulla sobre fulla – Llibres amb fulles estampades en tintes de colors, amb microcontes i aforismes de Ferran Cerdans Serra, manuscrits i enquadernats per l’autor. | Foto: Llibres Artesans.

El projecte de Llibres Artesans participa dels cercles literaris del territori i va de fira en fira, exposant les seves obres i accions, que són moltes i variades. En Ferran Cerdans i l’Eva Elias visiten la Fira Internacional de l’Edició Contemporània ArtsLibris, la Fira Artesana de la Vall d’Àger, la Fira d’Art de Salàs de Pallars, la Fira del Paper de Sarrià de Ter, la Fira de Sant Miquel de Santpedor o el Mercat de Lletres d’Igualada, Vila del Llibre de Montblanc i de Cervera, entre d’altres.

El pes principal del projecte recau en l’elaboració de llibres d’artista manuscrits, enquadernats artesanalment: poemaris com ara els ‘Escrits en tinta invisible’ amb textos i cobertes de Ferran Cerdans, editor de Llibres Artesans; aforismes retallables, com la ‘Gota malaia’, del mateix autor; o el llibre d’artista ‘Llibre Dau’, guanyador del 2n Premi al I Concurs Internacional de llibre d’artista en homenatge a Joan Brossa, organitzat per Poció, Grup de recerca de la Universitat de Barcelona.

Escrits en tinta invisible. Llibre poema de Ferran Cerdans Serra. Cobertes art original, cal·ligrafia i enquadernació de l’autor. | Foto: Llibres Artesans.

LLIBRE DAU, de Ferran Cerdans Serra. 2n Premi al I Concurs Internacional de llibre d’artista en homenatge a Joan Brossa, organitzat per Poció, Grup de recerca de la Universitat de Barcelona. | Foto: Llibres Artesans.

Gota Malaia, recull de microcontes i aforismes originals de Ferran Cerdans Serra. Fets a mà per l’autor en el format de disseny propi dels llibres retallables, impresos per duplicat i microperforats per arrencar i compartir, publicat per Llibres Artesans, 2016 | Foto: Llibres Artesans.

L’univers pictòric d’Eva Elias i el seu reflex a Llibres Artesans

Llibres artesans. Cobertes aquarel·la art original d’Eva Elias, llibres manuscrits per l’autor dels texts, Ferran Cerdans Serra. | Foto: Llibres Artesans.

L’artista Eva Elias col·labora des de fa 2 anys amb el projecte Llibres Artesans. Elias reconeix que necessita molt poc per posar-se a treballar: llum, les aquarel·les i una mica d’espai i temps, per desplegar el seu món oníric, a través del joc dels pinzells amb l’aigua. “L’aquarel·la és el meu medi, m’agrada com ballen els colors dins l’aigua”. A banda de boscúries intimistes, flors en llibertat i altres motius naturals però també urbans, la seva especialitat són els retrats de gats, expressions que emmarca en traços coloristes, de gamma entusiasta, d’un cromatisme juganer i fantasiós.

Aquarel·les de l’artista Eva Elias i llibres de Ferran Cerdans Serra, escriptor autor-editor a Llibres Artesans, a la Fira Vila del Llibres de Cervera 2016. | Foto: Llibres Artesans.

L’artista plàstica es va unir al projecte de Llibres Artesans, quan va conèixer en Ferran i els seus llibres i textos. Avui, es dedica a posar el batec colorista als poemes del Ferran en aquarel·les que exposen i venen en diferents fires o exposicions d’art.

Flors d’aigua, aquarel·les obra única a de l’artista Eva Elias, amb texts propis manuscrits per l’autor, Ferran Cerdans Serra. En motiu de Santpedor en flor / Vila Florida de Santpedor | Foto: Llibres Artesans.

Les sondes de paper

Els circuits creatius de Ferran Cerdans el van portar a iniciar els Llibres Artesans 15 anys enrere. Un camí que li va servir per unir investigació a l’entorn de l’art, la vena de l’escriptura i el gust del llibre com a objecte artístic. I al voltant de Llibres Artesans va néixer la idea de les sondes de paper, uns llibres d’art que sortien a córrer món per tal que diversos artistes emergents i consolidats n’omplissin les seves pàgines. En Ferran enquadernava les sondes de paper a mà,en definia la temàtica i s’encarregava de posar en circulació la sonda, que a mode de “cadàver exquisit” anava passant per diferents estadis i estudis d’artista. Hi va haver “La Pionera”, vinculada només a artistes manresans; les sondes “System error” i “Insomnia”,  que recollien contribucions d’artistes afincats a Manresa i Berga, i que va culminar en una trobada de tots els artistes participants al Konvent PuntZero; una sonda internacional “Take the tour” -que recull mostres artístiques a la ciutat de Tòquio i encara està corrent món- i la “Activem els buits”, que reflexionava i denunciava la quantitat d’edificis buits que hi ha a Manresa i proposava intervenir sobre aquests espais; també la sonda contra el racisme i la xenofòbia “Tots fem Bages” i la sonda de paper “Missatgera”, que recull les aportacions d’escriptores catalanes a través d’articles i cartes i que també es troba itinerant, iniciada amb l’aportació de l’escriptora Bel Olid. Cada una d’elles disposa d’un circuit que es pot consultar online i que ha servit per descobrir artistes, establir lligams i lectures artístiques i confrontar visions de l’art. L’any 2014 la llibreria Papasseit va exposar les sondes de paper de Llibres Artesans.

Imatge de la sonda “System error” | Foto: L.B.

Imatge de la sonda “Pionera” | Foto: L.B.

 

El fanzine “Un mar degota”

Un altre dels projectes que gira al voltant dels Llibres Artesans (i de la comunitat artística que s’ha creat al seu entorn) és el fanzine “Un mar degota”, que coordina i escriu el mateix Ferran Cerdans. Aquesta revista d’autor compta amb una vintena de subscripcions i de manera trimestral arriba a les adreces postals dels inscrits: compila textos de Ferran Cerdans i alguns objectes de paper i petites intervencions artístiques d’artistes convidats. És una revista que guarda sorpreses i que té la mirada posada en l’art, l’escriptura i el gust pel detall íntim, petit, precís.

Un mar degota, fanzine personal dedicat a les persones que fan aportacions mensuals al Patreon de Ferran Cerdans Serra, escriptor autor-editor a www.llibres-artesans.com | Foto: Llibres Artesans.

Abandonem l’estudi on ens han rebut Ferran Cerdans i Eva Elias, havent-nos lliurat al seu univers reflexiu, vívid, cromàticament vigoritzant i gràcil. Un compendi de lletra i art per començar l’any fixant-nos en els refugis artístics que ens abracen.

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Editora de Llavor Cultural.

Fes el teu comentari