10 anys del Festival Acròbates

Conversem amb Vanessa Martín, directora del festival de poesia Acròbates de l’Hospitalet de Llobregat. El Festival Acrobates acara la seva última setmana abans de cloure la desena edició. Si encara no hi heu passat, teniu temps per fer-ho abans del 29 de novembre: no us perdeu els concerts i recitals que hi ha programats!

Cloenda del Festival Acròbates amb Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives, que el dia 29 cantaran i recitaran Ovidi Montllor a l'Auditori Barradas (19h) | Foto- Festival Acròbates.

Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives faran el recital de cloenda del Festival Acròbates el dia 29 de novembre, homenatjant Ovidi Montllor a l’Auditori Barradas (19h) | Foto: Festival Acròbates.

 

Laura Basagaña: Ja fa 10 anys d’aquesta aventura. Com es va gestar la idea del Festival Acròbates?

Vanessa Martín: El festival va néixer una nit d’estiu a Toledo. La idea va sorgir i es va materialitzar, més tard, des de la productora musical Les Nits de l’Art, conformada per un col·lectiu de professionals de la música i consumidors actius de poesia. Vam creure que la unió d’ambdós àmbits artístics en un únic escenari podia tenir molt de futur i podria obrir espais nous a la poesia en teatres i sales de concerts,  espais de projecció que normalment són colonitzats per músics però no tan sovint acullen a poetes. Un altre dels objectius del festival és trencar aquesta pàtina de respecte que sovint s’associa a la poesia. Crec que és bo i necessari que es trenquin murs i que la poesia arribi cada vegada a més espais i a més públic.

 

L. B: Quants artistes han passat pel festival, al llarg d’aquests 10 anys?
V. M: Si tenim en compte els artistes que estan passant per a la present edició, pel festival han passat més de 110 poetes, músics i actors. Des de Luis Eduardo Aute a Albert Pla, passant per Josep Pedrals, Pancho Varona, Gerard Quintana, Joan Margarit, Lara Moreno, Estel Solé, Quique González, Míriam Cano, Silvie Rothkovik, Luis García Montero, Leiva o Iván Ferreiro. És impossible fer-ne una selecció! Al web del festival tenim l’apartat “Acròbates on anem posant a tots els artistes que passen pel festival, que cada any va creixent!

 

El dia 26 tindrà lloc l'homenatge a Francesc Garriga, a càrrec del poeta Marc Romera, dins del Festival Acròbates | Foto: Festival Acròbates.

El dia 26 tindrà lloc l’homenatge a Francesc Garriga, a càrrec del poeta Marc Romera | Foto: Festival Acròbates.

 

L. B: Des de la passada edició de l’Acròbates, el festival ha augmentat el número d’espectacles programats i els dies de cartell. Què ha suposat per vosaltres tenir tot un mes per programar poesia?
V. M:  Va ser en l’edició 2014, la novena, quan vam fer el salt a fer un mes de programació. I aquest any repetim. El festival sempre havia tingut una llargada d’una setmana, anteriorment. A l’edició 2013, però, vam fer el salt a dues setmanes i des de l’any passat fem un mes sencer de música i poesia a l’Hospitalet.
L’any passat ho vam pensar com a una prova i, després de l’èxit que vam tenir, aquest any hem volgut consolidar el festival amb aquesta ampliació de temps i d’espais.
“Crec que és bo i necessari que es trenquin murs i que la poesia arribi cada vegada a més espais i a més públic”

 

L.B: Una de les darreres novetats del festival ha estat la inclusió d’espectacles infantils al Festival Acròbates. Per què és tan important potencial el gust per la poesia des de ben petits?
V. M: Amb la poesia, cal començar des de ben petits -com en qualsevol àmbit artístic-. Des de l’any passat tenim l’Acròbates Kids, amb espectacles de música, poesia, titelles i teatre per a nens i nenes. Creiem que la poesia s’ha de fer arribar a petits i grans per trencar, precisament, amb aquesta barrera de por i seriositat amb la qual  va créixer la generació dels setanta, la meva generació -de fet-. La poesia és ritme, és música, és text, és sentiment, és passió, és vida i ningú millor que els més petits per absorbir totes les coses bones que se’n desprèn, de l’art poètica.

 

 

El dia 27 tindrà lloc l'espectacle "Poetry&Rock" amb Benjamín Prado, Rebeca Jiménez, Jesús María Cormán& Mikel Erentxun al Festival Acròbates | Foto: Festival Acròbates.

El dia 27 tindrà lloc l’espectacle “Poetry&Rock” amb Benjamín Prado, Rebeca Jiménez, Jesús María Cormán& Mikel Erentxun al Festival Acròbates | Foto: Festival Acròbates.

 

L.B: Ja només queda una setmana per gaudir del festival. Què ens recomaneu de veure i com catalogueu els espectacles que heu programat per aquesta darrera setmana?
V. M: En aquesta darrera setmana tenim un total de 4 propostes. En teníem 5 però l’espectacle Piano Spoken Word que havien preparat el Cysko Muñoz i la Sílvia Rodríguez per a l’Oncle Jack s’ha hagut de suspendre per una baixa mèdica de la Sílvia. Tindrem dos homenatges: després d’inaugurar el passat 29 d’octubre amb un homenatge a Jaime Gil de Biedma, el festival es  clausura aquesta setmana amb l’homenatge a Ovidi Montllor de la mà de Mercè Sampietro, Llúcia Vives i Eduard Iniesta. El dijous 26 acollirem també un homenatge a Francesc Garriga, desaparegut aquest mateix any, de la mà del poeta Marc Romera. Dissabte 28 farem el segon vermut poètic, una altra de les novetats de la desena edició, amb la poeta Adriana Bertrán. I divendres 27 tenim un dels plats forts, el Poetry & Rock, un espectacle que ja s’ha consolidat com a anual i que en aquesta ocasió acollirà sobre un mateix escenari el recital dels poetes i músics Benjamín Prado, Rebeca Jiménez, Jesús María Cormán i Mikel Erentxun.
El dia 28 tindrà lloc el Vermut Poètic amb Adriana Bertrán, al Festival Acròbates | Foto: Festival Acròbates.

El dia 28 tindrà lloc el Vermut Poètic amb Adriana Bertrán, al Festival Acròbates | Foto: Festival Acròbates.

 

 
L.B: Quina és la situació més sonada que us ha succeït al llarg d’aquests 10 anys de vida del Festival Acròbates?

V. M: Va ser en el primer Poetry & Rock, l’any 2009, un recital de música i poesia que va acabar a  les estances d’un hospital. Els protagonistes d’aquell primer Poetry & Rock van ser  el poeta Benjamín Prado i els cantautors Marwan, Luis Ramiro i Rafa Pons. Aquest darrer, acabant ja el recital, va saltar de l’escenari del Teatre Joventut amb tan mala sort que va fer-se mal i va trencar-se un dels dits del peu. Des d’aleshores sempre que l’hem escoltat ens ha vingut al cap el dia que va trencar-se un dit del peu en un recital de poesia.

 

L.B: Com definirieu el Festival Acròbates?
 V. M: L’essència del festival és fer possible una programació d’un mes de música i poesia a l’Hospitalet de Llobregat i, més enllà d’això, volem escampar poesia i música per a tots els gustos, per a totes les edats, per a tothom. Ara ja n’estem preparant l’onzena edició, per a la tardor del 2016, però encara queda una setmana per gaudir dels actes d’enguany!

 

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Editora de Llavor Cultural.

Fes el teu comentari