
Quins llibres regalo a primers lectors i nadons? Propostes per llegir en veu alta (i degustar durant les festes)

Per aquestes dates assenyalades de Nadal i de Reis, arriba el ritual (o el maldecap, diran alguns!) de pensar què regalem a cadascú. Si teniu quitxalla a casa, us ho posem ben fàcil! Heus aquí unes quantes idees en forma de llibre per despertar el cuquet de la lectura. N’hi ha per a tots els gustos! Arrauliu-vos al sofà, enceneu el llum de lectura, tapeu-vos els peus i gaudiu de la màgia que aquests llibres contenen. Els petits de casa faran preguntes, miraran les il·lustracions, assaboriran la lectura, passaran les pàgines de cada conte i recordaran l’amor que els seus pares, tiets o avis els van transmetre per la fantasia que cap dins de les pàgines d’aquests llibres. Comencem?
Per a nadons ben desperts: animals, colors i emocions
El carnaval dels animals, de Marianne Dubuc (Editorial Joventut)
A part de donar títol a la suite musical del compositor romàntic francès Camille Saint-Saëns El carnaval dels animals és un llibre escrit i il·lustrat per Marianne Dubuc, que ha publicat en català l’Editorial Joventut i que encanta als nadons. En aquest àlbum il·lustrat diferents animals es disfressen i adopten la imatge de bestiari divers. És ideal per a donar a conèixer la idea de diversitat, el concepte de disfressa i treballar de manera indirecta els trets distintius de cada animal. Sentit de l’humor i una bona estona en família estaran ben assegurats.
De què fa gust la lluna?, de Michael Grejniec (Kalandraka editorial)

Treball en equip, reptes i misteris són els protagonistes d’aquest clàssic de la literatura infantil. Arribaran a tocar la lluna els animals de la faula? I què els depararà? Un conte per ser explicat una vegada i una altra i que entendreix a petits i grans.
Un joc, de Hervé Tullet (Editorial Cruïlla)

Un llibre que reflexiona sobre l’avorriment, el joc, l’esperit lúdic, la intuïció i la capacitat dels llibres per divertir-nos, experimentar i aprendre a través de l’art. Un llibre de paper que ensenya als més petits què vol dir interaccionar. Ideal per apropar la quitxalla al meravellós món de l’art abstracte i les avantguardes. El seu autor, l’il·lustrador francès Hervé Tullet, es dedica a organitzar tallers d’art per a infants arreu i fa més de vint anys que ajuda a despertar el gust per l’art a la quitxalla.
A partir de 2 anys…
La lectura en família ens proporciona caliu, una estona de companyia i d’estrènyer vincles, a més d’un camí cap a l’atenció i la calma.
Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak (Cercle de lectors)

Un nen rebel i la figura dels seus pares, que li posen límits. L’aventura de fer-se gran i, al mateix temps, la necessitat de l’afecte i l’escalf de la família. Una història commovedora que fa alguns anys va ser portada al cinema.
Ioga, de Míriam Raventós i Maria Girón (Petit Fragmenta)

Un llibre que serveix per explicar què és el ioga als més petits de casa, d’on ve aquesta filosofia i quins beneficis aporta. Escrit per Míriam Raventós i il·lustrat per Maria Girón, aquest llibre ens recorda la importància de respirar, estar presents en allò que fem, la cura del cos i de la ment.
Ernest i Celestina, músics de carrer, de Gabrielle Vincent (Kalandraka editorial)

Les entranyables històries de l’Ernest i la Celestina, de Gabrielle Vicent, ens transporten cap a un món de tendresa, de somni, de fragilitat i de fortalesa. L’ós Ernest i la ratolineta Celestina se les empesquen totes per fer front a les dificultats.
Bestioles amagades, de Lola Casas i il·lustracions de Gusti (El Cep i la Nansa)

Espectecs poètics que copsen les fabuloses aparences i el caràcter particular d’animals com l’elefant, el lleó, les formigues, el cocodril, l’os polar o els dinosaures. Les il·lustracions de Gusti, fantasioses, evocadores i plenes de màgia i misteri, acompanyen a la perfecció la bellesa dels poemes de Lola Casas.
Crec, de Tina Vallès i il·lustracions d’Alicia Baladan (Kireei)

Una història sobre l’acte valent de trencar el silenci, sobre el dret a la pròpia veu, sobre la importància i el pes que tenen les accions de cadascun de tots i totes nosaltres. La protagonista és una branca d’un arbre i ens fa reflexionar amb lirisme i bellesa. Les magnífiques il·lustracions són d’Alicia Baladan.
Per a què serveix un llibre?, de Chloé Legeay (BiraBiro)
Una oda a la lectura i a la màgia de la literatura. Un llibre serveix per escapar, per a somiar, per a protegir-nos, per a riure, per a fer fora la solitud, per a fer-nos més fortes i més forts, per a créixer, per a viatjar…
Què li passa a la Terra?, d’Antònia Molera i Gemma Rosell (La Patumaire edicions)

Un conte que desperta la consciència ecologista als més petits i els fa reflexionar sobre la importància de tenir cura dels recursos naturals del planeta. La Terra està malalta i necessita la nostra ajuda. Què podem fer per canviar les coses?
Poemes de fred i manta, de Núria Albertí i il·lustracions de Mercè Galí (El Cep i la Nansa)
El fred és ben poètic: si neva, podem acampar al saló, mentre ens mirem la lluna plena; arriba el Nadal i hi ha regals que tenen forma de fils de coloraines. Quan arriba el fred i llegim arraulits al sofà, embolcallats amb mantes flonges, recordem el gust per la pausa i repassem les coses bones de l’hivern. La Núria Albertí i la Mercè Galí, amb aquest llibre, ens hi ajuden.
Bones festes i bones lectures!